Αξιοθέατα. Τι πρέπει να δείτε

hublot replicaΙ. Μ. Αγίου Γεωργίου
Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του "Φονιά" (Φονιά: λεκτική παραφθορά του Φενεού) βρίσκεται σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την τεχνητή λίμνη "Δόξα". Η Μονή ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και κατά τους χρόνους της Επανάστασης του '21 είχε λειτουργήσει σαν Αρχηγείο της Φιλικής Εταιρείας, υπό την αρχηγία του Ηγούμενου της Μονής Ναθαναήλ και τη βοήθεια πολλών άλλων ηγουμένων από γειτονικές μονές.
Με επικεφαλής τον Θ. Κολοκοτρώνη έγιναν πολλές συνεδριάσεις οπλαρχηγών από την Αρκαδία και την Κορινθία, ενώ πολλοί πλούσιοι κάτοικοι βοήθησαν σημαντικά με μεγάλες χρηματικές προσφορές το Μοναστήρι, καθιστώντας το σπουδαία οικονομική δύναμη στην περιοχή.


Εδώ έγιναν συνελεύσεις για την οργάνωση της επανάστασης με την παρουσία οπλαρχηγών απ' όλη την Κορινθία και Αρκαδία, με επικεφαλής το "Γέρο του Μωριά". Οι δωρεές πλούσιων κατοίκων έκαναν το μοναστήρι μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Πελοποννήσου, παραμονές της Επανάστασης.
Η Μονή, χτισμένη γύρω στο 1610 και ανακαινισμένη το 1754, τριώροφη με εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου - βασιλική με τρούλο - με σπάνιες τοιχογραφίες 18ου αιώνα, αξίζει την προσοχή του περιηγητή.
Χαρακτηριστικά είναι ο μεγάλος ξύλινος πολυέλαιος με εικόνες αγιορείτικης τεχνοτροπίας και το σκαλιστό επιχρυσωμένο τέμπλο με παραστάσεις από την Παλαιά Διαθήκη, όλα διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση.
Η μικρή σκάλα στο νάρθηκα ανεβάζει σε πατάρι όπου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό την Τουρκοκρατία, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση και προσφέρεται για επίσκεψη.
Το μπαλκόνι της Μονής προσφέρει την καλύτερη θέα για τον επισκέπτη αυτού του απαράμιλλης ομορφιάς "αλπικού" τοπίου, συνοδευόμενη πάντα από γλυκό του κουταλιού "τριαντάφυλλο", με το οποίο φιλεύουν οι καλόγεροι τους επισκέπτες τους.
Η Μονή είναι ιδανική γι' αυτόν που θέλει ένα ησυχαστήριο, αφού διαθέτει και χώρο για φιλοξενία.


Λαογραφικό Μουσείο Φενεού
Το αξιόλογο Λαογραφικό μουσείο Φενεού στεγάζεται στο παλαιό αρχοντικό του Πετρούλια Κωνσταντή. Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται διάφορα είδη λαϊκής τέχνης της περιοχής και προσωπικά αντικείμενα της Οικογένειας Πετρούλια, κειμήλια από το 1800.
Φιλοξενεί αργαλειό, κεραμικά σκεύη και εργαλεία, παραδοσιακές ενδυμασίες, Φενεάτικη φορεσιά, φορεσιά Κορινθίας, αποστακτήριο για τσίπουρο.
Τηλ.:  27470. 51.276, Κιν.:  6973.751.723


Παναγία του Βράχου ή Παναγία της Φανερωμένης στον Κάτω Ταρσό Φενεού

Βρίσκεται λίγο πιο έξω από το χωριό Κάτω Ταρσός, στη βορειοανατολική πλευρά του Φενεού, πάνω στον -σαν των Μετεώρων- τεράστιο βράχο - λόφο που δεσπόζει πάνω από αυτό.
Στο κάτω μέρος του κτίσματος στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχει το παμπάλαιο ασκηταριό-εκκλησάκι αφιερωμένο στην Παναγία "του βράχου" και στον επάνω όροφο ο χώρος χρησιμοποιείτο για αποθήκη τροφίμων και την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως καταφύγιο των κατοίκων της περιοχής. Αναφέρεται ότι εδώ λειτουργούσε κρυφό σχολειό.
Η πρόσβαση πραγματοποιείται με πέτρινη σκάλα, ενώ υπάρχουν τρεις θολωτοί χώροι και αγίασμα. Ο χώρος είναι πάντα ανοιχτός.
Κατά την παράδοση, ο ναός της Παναγίας στον βράχο, ήταν "τάμα" μιας γυναίκας από την Ταρσό που σώθηκε σαν από θαύμα κατά την άλωση της Ταρσού το 1458 από τον Μωάμεθ Β' τον κατακτητή, μετά την πολιορκία της. Οι γυναίκες του χωριού σκοτώθηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν. Ορισμένες δε αναγκάστηκαν να πέσουν από τον βράχο της Ταρσού (άλλη άποψη αναφέρει ότι έπεσαν μόνες τους όπως στο Ζάλογγο για να μη γίνουν σκλάβες), στο σημείο που είναι τώρα ο ναός της Παναγίας.
Μία μητέρα με το tag heuer aquaracer replica παιδί της πέφτοντας ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας λέγοντας "Παναγιά μου, σώσε μας!" και πράγματι σαν από θαύμα, η γυναίκα βρέθηκε στη ρίζα του κάθετου βράχου στα 100 μέτρα, σώα και αβλαβής.
Υστερα από αυτό και προς εκδήλωση της www.hublotchannel.com ευγνωμοσύνης της τοποθέτησε μερικές εικόνες στην σχισμή του βράχου, "εγκαινιάζοντας" έτσι ουσιαστικά την κατασκευή του ναού ο οποίος σήμερα κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες της Παναγίας, του Χριστού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες χρονολογούνται στα 150 έτη και είναι έργα του αγιογράφου Ασημάκη Σκαλτζά.

Save