Η Ορεινή Κορινθία με το φακό της Ιωάννας Παραβάλου

Η λίμνη Δόξα με το φακό της Ιωάννας ΠαραβάλουΟρεινή Κορινθία: χαλάρωση και ανανέωση!
Με διάθεση για ένα χαλαρό Σαββατοκύριακο χαράξαμε πορεία για την Ορεινή Κορινθία. Ακούραστος «συνοδοιπόρος» μας,tagsea η φύση. Βόλτες με τα πόδια, ιππασία, ποδήλατο ή εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ως τη Λίμνη Δόξα είναι μόνο μερικές ιδέες για να περάσουμε τέλεια!

Πολύ κοντά στην Αθήνα, μια ανάσα από τον Κορινθιακό Κόλπο, βρίσκονται φωλιασμένα μέσα σε κατάφυτες πλαγιές τα χωριά της Ορεινής Κορινθίας, που προσφέρονται για ένα ήρεμο διήμερο κοντά στη φύση. Η περιοχή αυτή κρύβει πολλές εκπλήξεις για τον ταξιδευτή. Σκαρφαλωμένα στις καταπράσινες πλαγιές του όρους Ζήρεια (Κυλλήνη), τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι από τους πιο προσφιλείς προορισμούς. Εκτός από την ηρεμία που μας προσφέρει η επαφή με τη δροσερή ανάσα του βουνού, η περιοχή αποτελεί αφετηρία για ενδιαφέρουσες εξορμήσεις.

Τα Τρίκαλα είναι χτισμένα στη θέση της αρχαίας πόλης Μύσαιον και αποτελούνται από τις τρεις μεγάλους οικισμούς: τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Ανω Τρίκαλα. Εντυπωσιακοί παραδοσιακοί ξενώνες έχουν δημιουργηθεί για να φιλοξενήσουν τους ταξιδευτές που αναζητούν τη χαλάρωση, τις ήπιες πεζοπορίες, αλλά και την ελεύθερη ιππασία.
Στα Κάτω Τρίκαλα μπορούμε να θαυμάσουμε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Δημητρίου (1697). Στα Μεσαία Τρίκαλα θα δούμε τη Μονή της Παναγίας η οποία ιδρύθηκε το 1700. Στο πιο ψηλό σημείο βρίσκονται τα Ανω Τρίκαλα (1.100 μ.), που χτίστηκαν από τους Νοταραίους, μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες της Κορίνθου, οι οποίοι κατάγονταν από το Φανάρι. Στα Ανω Τρίκαλα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου (10ος αι.).

Εκεί που ανηφορίζει ο δρόμος για τα υψίπεδα της Ζήρειας υψώνεται το γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου, φημισμένο για το αξιόλογο τέμπλο του 17ου αιώνα. Οι αυλές του είναι ολάνθιστες και ιδιαίτερα φροντισμένες. Εδώ ασκήτεψε ο Αγιος Βλάσιος. Η παράδοση θέλει να χτίζεται το μοναστήρι γύρω στο 1400, όταν βρέθηκε σε κοντινή σπηλιά η θαυματουργή εικόνα του Αγίου. Μαγευτική η θέα από τη Μονή προς την κοιλάδα του Σύθα ποταμού. 

Το βράδυ θα μας βρει σε κάποιο από τα ταβερνάκια της περιοχής, με παϊδάκια στα κάρβουνα, ντόπιο κρασί και προπαντός καλή παρέα... 


Απόδραση σε μια μαγευτική λίμνη!
Μία ημέρα θα την αφιερώσουμε για μια όμορφη εκδρομή στην Τεχνητή Λίμνη Δόξα. Για να την προσεγγίσουμε, θα ακολουθήσουμε το δρόμο που ξεκινά από τα Μεσαία Τρίκαλα και κατευθύνεται προς Καρυά. Βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο έπειτα από μια διαδρομή στα βουνά, θα στρίψουμε αριστερά, με κατεύθυνση προς Γκούρα, Φενεό και Τεχνητή Λίμνη Δόξα. Βρισκόμαστε ανάμεσα στις δασωμένες πλαγιές της Ζήρειας και του Χελμού.

Τα χωριά Μοσιά, Μεσινό, Γκούρα, Στενό, Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός) και Πανόραμα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η Κοιλάδα του Φενεού, γνωστή από την αρχαιότητα για τις καταβόθρες της, απλώνεται νωχελικά μπροστά μας. Σήμερα, οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα νερά του ποταμού Δόξα, δημιουργώντας την πανέμορφη ομώνυμη λίμνη, που στα νερά της καθρεφτίζονται τα γύρω βουνά. Ο δρόμος σταματάει λίγο πριν το χωμάτινο διάδρομο που οδηγεί στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου. Ο δρόμος που «κυκλώνει» τη λίμνη προσφέρεται για περιπάτους και για ποδήλατο. Μπορούμε να κάνουμε και μια ειδυλλιακή βόλτα με άμαξα με άλογα! 

Από τις όχθες της λίμνης εύκολα προσεγγίζεται το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (17ος αι.), με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και οκτάπλευρο τρούλο. Βρίσκεται φωλιασμένο σε δασωμένη πλαγιά και απολαμβάνει φανταστική θέα. Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε εδώ Κρυφό Σχολειό. Σίγουρα, θα δοκιμάσουμε το παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο!
Από τα χωριά της περιοχής ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Γκούρα με τα παραδοσιακά της κτίσματα και την επιβλητική εκκλησία στην πέτρινη πλατεία.
Επίσης, ξεχωριστό είναι και το χωριό Φενεός, σκαρφαλωμένο σε ελατοσκέπαστη πλαγιά, με θέα προς την Κοιλάδα. 

Επιστρέφοντας, αν ακολουθήσουμε το δρόμο όλο ευθεία θα συναντήσουμε την πολύτρουλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης (1811), στο χωριό Εβροστίνη (ή Ζάχολη). Για πιο σύντομη διαδρομή μπορούμε να ακολουθήσουμε πορεία για Στυμφαλία και από εκεί για Κιάτο. 
Οι ομορφιές της Ορεινής Κορινθίας είναι ανεξάντλητες και σίγουρα δεν μπορούμε να τις ανακαλύψουμε όλες σ’ ένα μονάχα Σαββατοκύριακο. Πήραμε, όμως, σίγουρα μια καλή γεύση και ανανεωθήκαμε! 


Αξίζει να δείτε:

  • Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (17ος αι.)
  • Τη Μονή του Αγίου Βλασίου (Ανω Τρίκαλα Κορινθίας)
  • Την Τεχνητή Λίμνη Δόξα
  • Τα χωριά Φενεός, Καλύβια (Αρχαία Φενεός), Στενό και Πανόραμα
  • Τη γραφική Γκούρα με τα πέτρινα αρχοντικά
  • Την πολύτρουλη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Ζαχόλης (1811)


Τι θα φάτε:
Παραδοσιακό φαγητό είναι το "μπουμπούλι", κοκκινιστό αρνάκι με χυλοπίτες (τουτουμάκια) στην κατσαρόλα. 
Στις ταβέρνες της περιοχής θα απολαύσετε αρνάκι ή κατσικάκι στη σούβλα ή στα γάστρα με ζουμερές πατατούλες, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια στα κάρβουνα και ντόπια μεζεδάκια.

Πως θα πάτε:
Με δικό σας αυτοκίνητο για να κινείστε με άνεση στην περιοχή.

Από Αθήνα θα κινηθείτε στην Εθνική Οδό Αθηνών Πατρών και θα βγείτε από την έξοδο του Ξυλοκάστρου. Αμέσως θα ακολουθήσετε τις ταμπέλες για Ρίζα και Τρίκαλα Κορινθίας. 

  • Αθήνα - Τρίκαλα Κορινθίας: 140 χλμ.

 www.dayclocks.co.uk