Χωριά και οικισμοί της Ορεινής Κορινθίας

Επισκεφτείτε τα γραφικά χωριά, με την πύρινη ιστορία και τα δροσερά, ανθρώπινα χαμόγελα, θαυμάστε τα μεγάλα κι όμορφα αρχοντικά, τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τις όμορφες πλατείες τους, αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχ. Φενεού.

Περιδιαβείτε σε ειδυλλιακά τοπία, όπως ο ποταμός Όλβιος, με τις κεντημένες χρώματα κι αρώματα άπειρες ρεματιές του. Γνωρίστε την αρχαία λίμνη που γεννιέται το χειμώνα και πεθαίνει στις καταβόθρες της αργά την Άνοιξη. Θαυμάστε τη σύγχρονη τεχνητή λίμνη "Δόξα", ακριβό καθρέπτη των ψηλών βουνών,franck muller replica watches των δασών και των δρυών που την κυκλώνουν.

Επισκεφτείτε το ιστορικό μοναστήρι του 17ου αιώνα, του Αι-Γιώργη με το σπάνιο χρυσόγλυπτο τέμπλο του και το υπέροχο γλυκό τριαντάφυλλο, καθώς και τη Μονή της Παναγίας του Βράχου, που είναι φωλιασμένη στα βράχια που θυμίζουν Μετέωρα, στην περιοχή του Ταρσού.

Ένας τόπος απ' όπου η Δήμητρα αναζητώντας την Κόρη κατέβηκε στον Άδη, ένας τόπος όπου τα περίφημα ξεροπόταμα έργα του Ηρακλή οδηγούσαν κι οδηγούν ακόμη τα νερά της λίμνης στις καταβόθρες, ένας τόπος, πλούσιος κάμπος στον οποίο έτρεφε ο Οδυσσέας τ' άλογά του. Κι εκεί, λίγο πιο έξω από την Γκούρα, στο δρόμο για την Αρχαία Φενεό, βρίσκεται το σημείο όπου τσακώθηκαν ένας ημίθεος, ο Ηρακλής κι ένας θεός, ο Απόλλωνας για τον τρίποδα των Δελφών:

Η αρχαία Φενεός σηκώνει τα πέπλα της Λήθης, αποκαλύπτεται και καλοδέχεται τους επισκέπτες της στην αγκαλιά της.


Γκούρα
Η Γκούρα είναι ένας οικισμός με υψόμετρο 950 μέτρα που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του Φενεού, στην πάνω κοιλάδα του ποταμού Όλβιου, 91 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου.
Εκεί αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία της με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου - Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.
Στην πλατεία υπάρχει επίσης ένα συμπαθητικό εστιατόριο, έτοιμο να ικανοποιήσει τις γαστρονομικές απαιτήσεις του επισκέπτη.
Στη νότια είσοδο της Γκούρας μια πινακίδα γνωστοποιεί την ύπαρξη Κέντρου Υγείας, Γυμνασίου, Λυκείου και γηπέδου σ' αυτό το όμορφο χωριό.
 

Φενεός(Συβίστα)
Πανέμορφος οικισμός σε υψόμετρο 920 μέτρων, με τα παλιά πέτρινα σπίτια και το Λαογραφικό του Μουσείο φορτωμένο με μνήμες και παραδόσεις του τόπου. Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές της λεκάνης του Φενεού, στις ανατολικές πλαγιές των Αροανίων (Χελμού) και μέχρι το 1928 ονομαζόταν Συβίστα.
 

Στενό
Το Στενό με υψόμετρο 840 μέτρα. βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήριας. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια στάση να ξεδιψάσει στη βρύση του χωριού που πηγάζει από τις σάρκες του πλατάνου της πλατείας, ευφυές τέχνασμα των κατοίκων, και να φάει στη μοναδική ψησταριά του χωριού. Αφήνοντας πίσω και το Στενό, ο δρόμος βόρεια που ακολουθεί την κοίτη του Όλβιου ποταμού προσφέρει στον οδηγό την απόλαυση σπορ οδήγησης σε μια θαυμάσια άσφαλτο μέσα από το ελατόδασος.
 

Ταρσός (Οικισμοι: Ανω Ταρσός)
KAΤΩ ΤΑΡΣΟΣ: Ορεινός οικισμός με υψόμετρο 1040μέτρα. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νομού 100 χλμ δυτικά της Κορίνθου. Σημαντικό αξιοθέατο το έρημο μοναστήρι της Παναγίας του Βράχου, χτισμένο στη σκιά ενός τεράστιου βράχου που φέρνει στον επισκέπτη συνειρμούς από Μετέωρα. Ο ναός του μοναστηριού είναι χτισμένος σε μια σχισμή του βράχου, πάντα ανοιχτός για τον επισκέπτη που θέλει να απολαύσει τη θαυμάσια θέα προς τη Ζήρεια, ειδικά τα χειμωνιάτικα απογεύματα.
ΑΝΩ ΤΑΡΣΟΣ: Οικισμός με υψόμετρο 1050 μέτρα, κοντά στα όρια με το νομό Αχαΐας στις ανατολικές πλαγιές του Χελμού.
 

Πανόραμα
Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων βρίσκεται το χωριό Πανόραμα, με τον περίφημο Βυζαντινό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο του Κοιμητηρίου, του 13ου αιώνα. Στις τοιχογραφίες των αγίων οι Τούρκοι έχουν "βγάλει" τα μάτια. Μέχρι το 1951, ονομαζόταν Φονιάς.
 

Αρχ. Φενεός Καλύβια (Οικισμοί Βίλια - Λούζι)
Ορεινός οικισμός με υψόμετρο 340μ αποτελείται από δύο ακόμα οικισμούς, Βίλια και Λούζι. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της λεκάνης της Φενεού, στις νότιες πλαγιές της κορυφής Στρογγυλοβούνι, 92 χλμ δυτικά της Κορίνθου, Στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φενεός.
ΒΙΛΙΑ: Υψόμετρο 780 μέτρα, βρίσκεται στις νοτιανατολικές πλαγιές της κορυφής Μεγαλοβούνι.
ΛΟΥΖΙ: Οικισμός με υψόμετρο 840 μέτρα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού.
 

Μεσινό
Ο επισκέπτης από τη Γκούρα μπορεί να φτάσει στο Μεσινό. Οικισμός με υψόμετρο 780 μέτρα. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λεκάνης της Φενεού. Εκεί υπάρχει υπάρχει Μουσείο όπου στεγάζεται μια μικρή αρχαιολογική συλλογή.
 

Μοσιά
Η Μοσιά είναι ένας οικισμός με υψόμετρο 810 μέτρα, χτισμένος στις δυτικές πλαγιές του Γερόντιου όρους, πάνω από τον κάμπο με αμφιθεατρική κλίση και οι κάτοικοι ως επί το πλείστον είναι γεωργοί.
 

Μάτι
Το Μάτι, γνωστό και ως Γκιόζα, που στα Τούρκικα σημαίνει μάτι είναι ένας οικισμός στα 840 μέτρα, στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Ολίγυρτου. Οι περισσότεροι κάτοικοι και αυτού του χωριού, ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία,richard mille replica watches καλλιεργούν σιτηρά, πατάτες, φασόλια κλπ. Γκιόζα ονομαζόταν μέχρι το 1928.

Πηγή: Δήμος Φενεού
Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου